Missä auton ilmastointi sijaitsee?

Auton ilmastointi sijaitsee yleensä ajoneuvon etuosassa, konepellin alla, kojelaudan takana. Ilmastointijärjestelmän tärkeimmät osat ovat kompressori, jäähdytin, höyrystin, lauhdutin ja puhaltimet. Seuraavassa on lyhyt kuvaus näiden komponenttien sijainnista:

  • Kompressori: Se sijaitsee yleensä moottoritilassa, yleensä toisella puolella, ja sitä käyttää kiilahihna. Sen tehtävänä on puristaa jäähdytysneste eli ilmastointikaasu, joka syötetään ilmastointilaitteeseen.
  • Jäähdytin: Sijaitsee usein myös moottoritilassa, moottorin jäähdyttimen vieressä tai edessä. Jäähdyttimen tehtävänä on ottaa lämpö auton ilmastointikaasusta ja siirtää se ajoneuvon ulkopuolelle.
  • Höyrystin: Höyrystin on auton matkustamon sisälle asennettu komponentti, joka sijaitsee yleensä kojelaudan alla tai lähellä tuuletusaukkoja. Sen tehtävänä on muuttaa jäähdytysneste kaasumaisesta nestemäiseen muotoon ja jäähdyttää näin matkustamon sisällä olevaa ilmaa.
  • Lauhdutin: Lauhdutin sijaitsee myös moottoritilassa, yleensä ajoneuvon etuosassa. Kun jäähdytysneste on kulkenut höyrystimen läpi, se menee lauhduttimeen, jossa se luovuttaa lämpöä ympäristöön ja muuttuu jälleen kaasuksi.
  • Tuulettimet: Tuulettimet sijaitsevat sekä matkustamon sisällä että moottoritilassa. Matkustamossa olevat puhaltimet ovat vastuussa ilman pakottamisesta höyrystimen läpi ja jäähdytetyn ilman jakamisesta auton sisällä. Moottoritilassa olevia tuulettimia käytetään lauhduttimen jäähdyttämiseen.

On tärkeää huoltaa ja huoltaa auton ilmastointijärjestelmä säännöllisesti, mukaan lukien ilmastointilaitteen täyttökaasun tason tarkistaminen. Näin varmistat, että voit nauttia miellyttävän viileästä ajosta erityisesti kuumina päivinä.